Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ζητούν κατάργηση της εισφοράς 8% στα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ

Tvxs Ρεπορτάζ


 Με νέες… φιλοαναπτυξιακές και υψηλού… κοινωνικού προφίλ αξιώσεις ξεκινά η διαπραγμάτευση με το «κουαρτέτο» των πιστωτών, το οποίο ζητά κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.


Το επιχείρημα που προβάλουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών είναι πως η υψηλή έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω την φοροδιαφυγή – επιχείρημα, πάντως, που αποκρούσει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι η εισφορά του 8% αποτελεί κατά βάση πολιτική απόφαση και εντάσσεται στην λογική της δίκαιης ανακατανομής των βαρών.
Σαφέστερη εικόνα για τον βαθμό πίεσης που σκοπεύουν να ασκήσουν οι δανειστές, τόσο στο θέμα της εισφοράς όσο και στα θερμά μέτωπα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, αναμένεται και στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.
Η συνάντηση, για λόγους σημειολογικούς και συμβολικούς, θα γίνει εκτός υπουργείου, πιθανότατα στο «στρατηγείο» του Χίλτον, θα έχει τη μορφή «συνάντησης γνωριμίας» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και το παρών θα δώσει και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές έφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα.
Ο κύκλος των διαβουλεύσεων, πάντως, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει ήδη ανοίξει και στο μέτωπο των εργασιακών, όπου ο στόχος που τέθηκε στις χθεσινές επαφές είναι να διαμορφωθεί έως το τέλος της χρονιάς ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα χαρακτηρίζεται από «δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα» όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Ψηλά στην ατζέντα των εργασιών των τεχνικών κλιμακίων βρίσκεται και η σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα αναλάβει την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ στις χθεσινές συναντήσεις τέθηκε και το θέμα των φόρων υπέρ τρίτων.
Βασικός στόχος των διαπραγματευτικών ομάδων για τις επόμενες ημέρες είναι να επαναπροσδιοριστούν οι προβλέψεις για την ύφεση, οι οποίες θα καθορίσουν και την έκταση των μέτρων που θα ζητηθούν τόσο για εφέτος όσο – και κυρίως – για το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου