Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο




Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Αποσπάσματα από την ομιλία του ελληνα Πρωθυπουργού

«Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την ΕΕ συνολικά. Είμαι μαζί σας μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία σε βαθιά κατάθλιψη. Η Ελλάδα είναι σε πρωτοφανής πίεση με τις τράπεζες κλειστές... Εδώ ακούμε επιχειρήματα, άκουσον δε πάταξον δε.


Η επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστια δυσκολία να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε.

Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αναλάβαμε πριν πέντε μήνες αλλά τα προγράμματα βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντε μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ανεξάρτητα από την κρίση για το ορθόν ή το λάθος των μεταρρυθμιστών προσπαθειών. Ο λαός έκανε μεγάλη προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια εξάντλησε την υπομονή του ελληνικού λαού. Σέβομαι την προσπάθεια άλλων λαών, όμως πουθενά δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσης μεγάλης διάρκεια. Η πατρίδα έχει μετατραπεί σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Τα πέντε χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη...

Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικού διεξόδου. Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Πρώτος στόχος η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν ταμπού δήλωσε σχετικά με το χρέος. Η πρόταση κατατέθηκε στο Eurogroup, σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, αναλάβαμε να κάνουμε τις προτάσεις μας συγκεκριμένες. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας.

Οι προτάσεις για την χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες.

Από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση στην εξουσία. Το πρόγραμμα δεν πρέπει μόνο να είναι ορθό, πρέπει και να μπορεί να εφαρμοστεί. Η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας τα 7,2 δισ, έχοντας υποχρέωση να πληρώνει δόσεις ύφους 17,5 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα όσα σας ανέφερα δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Εφταιξαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών.

Καμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Καμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν τα έβαλε με το διαβόητο τρίγωνο της διαπλοκής.

Οι προτάσεις μας επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Σήμερα ερχόμαστε να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και όχι την Ευρώπη που βύθισαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Ας μην κάνουμε την Ενωμένη Ευρώπη μια διαιρεμένη Ευρώπη.

Καλούμαστε να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη. Ολοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμή και θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τσουκ υπογράμμισε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής πριν τον Αλέξη Τσίπρα, πως έχουν μείνει μόνο τέσσερις ημέρες για να βρεθεί συμφωνία, λέγοντας πως στην αντίθετη περίπτωση όλα τα σενάρια, «και το χειρότερο», είναι ανοικτά.

«Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και τότε όλοι χάνουν» είπε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις.

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και γεωπολιτικά στην Ευρώπη. Όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να βρούμε τη λύση» τόνισε ο Τουσκ.

«Καλώ όλους να προσπαθήσουν για συμφωνία, ώστε να μην ηττηθούμε όλοι» ανέφερε.

Ομιλία Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Συμφωνήσαμε επί της αρχής της μετεγκατάστασης 60.000 ατόμων δήλωσε σχετικά με το μεταναστευτικό. Είναι στόχος που πρέπει να τηρήσουμε. Δεν είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Δεν στεκόμαστε στο ύψος μας ούτε οι μεν ούτε οι δε.

Δεδομένης της κρίσης στην Ελλάδα, της ρήξης της αλληλεγγύης σε πολλά επίπεδα, θα πρέπει είτε συμφωνούμε είτε όχι θα πρέπει να την εφαρμόσουμε. Πρέπει να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ να την καταστήσουμε πιο δυνατή.

Ομιλία Βέμπερ, Επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ

Πολύ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ αμέσως μόλις ο ελληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Αναφερόμενος στα συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες είπε: «Συναγελάζεσθε με λάθος φίλους». Επίσης κατέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Ελληνες. Ειπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες, πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες κ. Τσίπρα; ρώτησε. Του ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» ζητώντας από τον Τσίπρα να μη λέει ψέματα για την απομείωση του χρέους που βαραίνει τους Ευρωπαίους πολίτες. «Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων» είπε. «Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους;.Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσεις καταθέσατε καταστροφικό προυπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα;».

Ομιλία Πιτέλα, Επικεφαλής των Σοσιαλιστών

«Για εμάς τους Σοσιαλιστές η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ένα Grexit» δήλωσε ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Τζάνι Πιτέλα.

Πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, καλώντας ταυτόχρονα σε δάνειο-γέφυρα ώστε να καταλήξουν Αθήνα και εταίροι σε συμφωνία επί τρίτου προγράμματος, καθώς και σε συζήτηση για το χρέος.

Λαμβάνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, ο Τζάνι Πιτέλα σημείωσε:

«Εσείς [σ.σ. ο Αλ.Τσίπρας και το ΣΥΡΙΖΑ] δεν ανήκετε στην πολιτική ομάδα μου. Εγώ όμως αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit».

Ο Πιτέλα σημείωσε πως χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η Ευρωζώνη δεν θα είναι ίδια, τονίζοντας ότι «είμαστε εξαρχής αντίθετοι με τους καιροσκόπους που παίζουν το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη».

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την Ελλάδα και να σώσουμε την Ευρώπη» δήλωσε.

Παράλληλα απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς -ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ.


Ομιλία Γκι Βερχόφστατ, Επικεφαλής Φιλελευθέρων

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να είναι ενωμένοι. Αυτό ισχύει και για τις εκτακτες συναντήσεις. Δεν πρέπει να φοβάστε το Ευρωκοινοβούλιο κ. Τσίπρα. Δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις αν δεν συζητούμε στο ευρωκοινοβούλιο. Οι Ελληνες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική ελίτ δεν έκανε ότι έπρεπε.

Ποτέ δεν είδαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαι εξοργισμένος γιατί διολοισθένουμε προς ένα grexit με την βοήθεια των αρκοδεξιών, ακούστε τους εκεί. Δυστυχώς όμως ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το grexit. Ο μόνος δρόμος είναι να προχωρήσετε σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων σε ένα συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών μέσα σε 48 ώρες.

Πρέπει να τελειώσει το πελατειακό κράτος. 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις

Θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως τον επαναστάτη μεταρρυθμιστή ή ως έναν ηγέτη που βύθισε τον ελληνικό λαό. Το 80% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Αποδείξτε ότι είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένας ψευτοπροφήτης.

Ομιλία Γκάμι Τσίμερ, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς


Ας καθίσουμε από κοινού στο τραπέζι. Πρόκειται για λύσεις που πρέπει να έχουν διάρκεια. Σεβαστείτε τους ανθρώπους στην Ευρώπη, σεβαστείτε την απάντηση της Κυριακής

Ομιλία Ρεμπέκα Χαρμς, Επικεφαλής Ευρωομάδας των Πρασίνων


Στη φωτογραφία του Ελληνα που κλαίει μπροστά σε ένα ATM έχουν καταγραφεί οι λόγοι που οδήγησαν το 60% των Ελλήνων να πουν οχι στο δημοψήφισμα. Είστε από τους πιο ισχυρούς πρωθυπουργούς στην Ελλάδα και οφείλεται να οδηγήσετε τον λαό σας σε ένα μεταρρυθμιστικό δρόμο.

Το ερώτημα είναι πως θα εξυγιανθεί το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας. Πρέπει να ζητήσετε από τους Ευρωπαίους να συμπράξουν μαζί σας. Πρέπει να βγείτε από μια λάθος πολιτική από το βάρος των χρεών. Μια λύση σωστή όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά και για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ολα πρέπει να αποφασιστούν μέσα στην εβδομάδα. Ευχομαι καλή τύχη και καλή τύχη και στην Ευρώπη.

Νάιτζελ Φαρατζ, ευρωβουλευτής

Υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά Ελλάδας-Γερμανίας. Το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει. Πρέπει να καταννοήσουμε γιατί η ΕΕ δεν λειτουργεί. Ο Βορράς με τον Νότο είχαν πάντα σύγκρουση. Οσοι επικρίναμε την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας κατηγόρησαν ότι δεν έχουμε όραμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς.

Κ. Τσίπρα η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της ευρωζώνης. Το γνωρίζεται καλά αυτό. Από το 100% του ΑΕΠ οδηγηθήκαμε στο 120% και στο 180%.

Δεν μπορείτε να έχετε την πίτα ολόκληρη και στον σκύλο χορτάτο. Αν έχετε το κουράγιο θα πρέπει να αφήσετε τον λαό εκτός ευρωζώνης, να φύγετε με το κεφάλι ψηλά. Φυσικά οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά με ένα υποτιμημένο νόμισμα θα τα καταφέρεετε.

Μαρί Λεπέν, Επικεφαλής Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών


Χαρήκαμε με το δημοψήφισμα. Ειχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Εκαναν λόγο για μια καταστροφή. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μίλησε για ανατροπή της κυβέρνησής σας κ. Τσίπρα. Υπήρξε και η αποκάλυψη της έκθεση του ΔΝΤ. Η ΕΚΤ οδήγησε σε ασφυξία τις τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που μια κεντρική τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. Ο ελληνικός λαός αντέδρασε. Απέκλεισε μια τέτοια λιττητα.

Κ. Τσίπρα το ευρώ και η λιτότητα υπάρχουν και δεν μπορείτε να γλιτώσετε από την λιτότητα αν δεν γλιτώσετε από το ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο.

Το ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμο. Δεν είναι εδώ διά παντός. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στην τρομοκρατία. Δεν μπορείτε να διατηρήσετε το ευρώ με το έτσι θέλω. Ο λόγος είναι στους λαούς.

Ελ. Συνοδινός, Ευρωβουλευτής


Πόσο μικρός είστε κ. Σουλτς σε σχέση με το μεγαλείο ενός ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός είπε όχι. Απευθυνθείτε στην καγκελαρία για να βρείτε την απάντηση που ένας λαός δεν γονάτισε μπροστά στα 400 χρόνια υποδούλωσης.

Στην Ελλάδα ήρθαν οι εκλογές και όλα άλλαξαν. Ζούμε μια ελληνική πολιτική σαν μια υπόσχεση κάθε μέρα, αλλά χωρίς προτάσεις. Πρέπει κάτι να προσφέρετε κ. Τσίπρα. Και τι δεν έκανε ο Γιούνκερ για να προχωρήσουμε. Αυτό το λέτε αλληλεγγύη. Αξιοπιστία είναι η προϋπόθεση να λειτουργήσει όλη η υπόθεση.

Ευρωβουλευτής Σοσιαλδημοκρατών


Μιλώ εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατών και όπως γνωρίζεται θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Ωστόσο τι σημαίνει δίκαιη λύση για την Ελλάδα. Αξίζει πολιτική συζήτηση. Σημαντικά βήμτα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη. Η ΕΕ προσήλθε με προτάσεις και το ευρωκοινοβούλιο έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Ας αδράξουμε την ευκαιρία για να δούμε τι σημαίνει δίκαιη λύση. Να συμφιλιώσουμε το ευρώ με τη Δημοκρατία, είναι εφικτό αυτό.

Νότης Μαριάς, Ευρωβουλευτής

Πείτε στην κ. Μέρκελ να εξοφλήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και αφήστε τον ελληνικό λαό. Το μνημόνιο εκτόξευσε το χρέος. Η Ελλάδα πήρε δάνεια αλλά το 40% του ελληνικου λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Δημ. Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής

Η ΕΕ χωρίς την Ελλάδα είναι όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννησης. Το grexit θα προκαλέσει κόστος οικονομικό, κοινωνικό, γεωπολιτικό. Πρέπει να κάνετε ότι χρειάζεται για να φύγει το grexit από το ευρωπαϊκό λεξιλόγιο. Κ. Βέμπερ, σταματήστε να προσβάλεται την Ελλάδα. Θέλουμε την Ελλάδα όχι αποικία χρέους αλλά αξιοσέβαστο μέλος. Οχι να δραπετεύσουμε από την Ευρώπη. Πρέπει να σπάσει το προνόμιο των ολιγαρχών. Πρέπει κ. Γιούνκερ η Κομισιόν να δώσει λύση με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά στο πρόβλημα της Ελλάδας. Φτάνει το τένις στην πλάτη των Ελλήνων.

Ελίζα Φερέιρα, Ευρωβουλευτής

Ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών δημιούργησε πολλά προβλήματα. Στην Ιταλία το όχι στο δημοψήφισμα μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε την δομή του ευρωπαϊκου οικοδομήματος.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη των λαών.

Ματέο Σαλβίνι, Ευρωβουλευτής


Ντρέπομαι που ορισμένοι λένε ότι εκρποσωπούν την Ευρώπη. Να ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα. Είναι σημαντικό να δούμε ότι η ΕΕ λειτουργεί ως αντιευρωπαϊκό κλειδί. Το μεγαλύτερο μέρος του ευρωκοινοβουλίου τάσεται απέναντι σε ένα λαό που ψήφισε όχι στις πολιτικές λιτότητες. Με απογοητεύει η ΕΕ που υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσία. Το ολο οικοδόμημα καταρρέει, ευχαριστώ του ελληνες πολίτες που αποφάσισαν να βγούνε από το κλουβί της ΕΕ.

Ευα Καιλή, Ευρωβουλευτής


Πρωθυπουργέ η διπλή εντολή που έχετε είναι μία: να αλλάξουμε την Ελλάδα αλλά εντός της Ευρωζώνης. Κλείστε τους λογαριασμούς με το παρελθόν. Στη μάχη κατά της λιτότητα, να μην πέσουμε από τα δόντια της ΕΚΤ στα δόντια των κερδοσκόπων της δραχμής

Αλέξη, εδώ μέσα έχουμε φίλους. Η Ελλάδα είναι Δημοκρατία και Ευρώπη.

Ασλεϊ Φοξ, Ευρωβουλευτής

Προτείνω συνταγμένη έξοδος από το ευρώ είναι ο μόνο δρόμος για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Πάμπλο Ιγκλέσιας


Μακάρι να μπορούσατε να ακούσετε κ. Βέμπερ και κ. Γιούνκερ τον ελληνικό λαό που ψήφισαν όχι. Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη που πρωθυπουργοί ρωτούν τους πολίτες τους τι σκέφτονται. Απευθύνω έκληση, κάντε το βήμα για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Παπαδάκης, Ευρωβουλευτής

Τόσο η ΕΕ και όλα τα οργανά της με προκλητικούς εκβιασμούς υποχρεώνεται τον λαό να αποδεχθεί νέα μέτρα. Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Δεν υπάρχει λύση εντός της ΕΕ. Ο μόνος δρόμος είναι της οργάνωση της πάλης για ρήξη με το κεφάλαιο

Μ. Κύρκος, Ευρωβουλευτής


Είμαστε στο τέλος του δρόμου. Το δημοψήφισμα ήταν λάθος. Κάνω έκληση ζητήστε βοήθεια από τους ευρωπαίους. Εντολή του λαού να κρατήσετε την Ελλάδα εντός ευρώ. Για πρώτη φορά θα κριθείτε οχι από τα λόγια αλλά το αποτέλεσμα των πράξεών σας.

Δευτερολογία Αλέξη Τσίπρα

Με τά από ομιλία πολλών ακόμα ευρωβουλευτών πήρε για δεύτερη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είπε «σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν, ακόμα και αυτές με πολεμική ρητορική. Πώς εξουσιοδοτήσαμε εντός της τρόικα, να λαμβάνουν αποφάσεις το ΔΝΤ και όχι το Ευρωκοινοβούλιο; Αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα-Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό. Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να πιάσουμε τους στόχους βάσει των κανόνων της Ευρωζώνης, τους οποίους σεβόμαστε.
Εχουμε καταθέσει προτάσεις.  Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Επανήλθαμε και την προηγούμενη Δευτέρα με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της Ευρωζώνης αλλά επιλέγουμε εμείς πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη. Ακραίο και αντιδημοκρατικό να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι σε χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές. Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις. Οι δεσμεύσεις μας δεδομένες. Εχουμε όμως το δικαίωμα της αναδιανομής των βαρών. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το όχι σημαίνει Grexit. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη αλλά το αποτέλεσμα εξέπληξε. Αν είχα στόχο το Grexit δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανε μετά και δεν θα ερμήνευα έτσι το αποτέλεσμα. Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο. Ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Αλλά θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά. Κάναμε πράγματα. Ημασταν εμείς που ανοίξαμε μετά από τρία χρόνια ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ. Εμείς φέραμε στη Δικαιοσύνη φοροφυγάδες. Αύριο θα καταθέσουμε πάλι συγκεκριμένες προτάσεις.
Σέβομαι τους νόμους της ΕΕ. Ό Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων.»

Ομιλία Γιούνκερ

Μετά την δευτερολογία Τσίπρα πήρε τον λόγο ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών, δεν προτάθηκαν ποτέ μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.








Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

19
εκτύπωση 
σχόλια (31)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Ποιός ο συντάκτης; | 09/07/2015 10:00
    Κανένας δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί μια συζήτηση κατά την οποία ο Τσίπρας των κοινοτοπιών και των γενικοτήτων χειροκροτείται από τα ακραία στοιχεία τύπου Λεπεν,Φάρατζ,Σαλβίνι κ.ο.κ. τιτλοφορείται ως ιστορική. Μάλλον θα πρόκειται για διαστροφή του συντάκτη.
    Ast
    απάντηση103
     
     
    Και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση στην εξουσία. | 09/07/2015 09:53
    Νομίζω, ότι στο Ευρωκοινοβούλιο ΔΕΝ μίλησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. - Κρίμα!
    c maritsas
    απάντηση125
     
     
    kyriakos | 09/07/2015 03:15
    Ζήτω το αγαθοκουτογαμοσταυρο. Ένα βλαμμενο, με ύφος, έχει το γραφείο του στο Μαξίμου και μας φορτώνει βάσανα. Οι σκλάβοι, που λόγω φύσης, γουσταρουν το πήδημα για να μπορούν να κλαιγονται, το ψήφισαν για να μπορέσουν να φτάσουν στο πάτο της πλανητικής ξεφτυλας. Τα καθυστερημένο βλαχακι με τα κόμπλεξ της χαβουζας και τη μακαριότητα του στόκου οδηγεί τα μπουλούκια των ελεεινων που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ουρλιάζουν και να ζητιανευουν, στη περήφανα απόλυτη απαξίωση τους. Όλοι οι καθυστερημένοι της χώρας, σε μια αλλόκοτη συνομωσία κατάφεραν ν' αποκτήσουν την εξουσία και ασελγουν στο σώμα της Ελλάδας.
    kyriakos
    απάντηση125
     
     
    Βγάζει λόγο στους ΚΝΙΤΕΣ! | 08/07/2015 19:56
    Εκεί έχει κολλήσει! Στο παρελθόν! Η σύζυγος του Λοτ κοιτάζει μόνο πισω! Στη δραχμοποιήση μας παει γιατί εκεί έχει επενδύσει! Γιατί αυτοί είναι οι πάτρονες του κι αυτός απλώς εκτελεί οδηγίες τους! Ενώ εμείς χαβουμε τα περί σοσιαλισμού κι άλλα τέτοια!
    Δραχμοποίηση και ουρές
    απάντηση94
     
     
    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ | 08/07/2015 19:32
    Μία ιστορική στιγμή, μία ιστορική ομιλία από έναν ιστορικά απροσπέλαστο ΗΓΕΤΗ !
    Bulsara
    απάντηση418
     
     
    Το χαμογελαστό παιδί μιλάει στην 15μελή! | 08/07/2015 17:58
    Έχει απαιτήσεις ο εκγληματίας! Έχει τα θέλω του! Ο απατεώνας! Και μαζί παίρνει κι έναν ολόκληρο λαο στον γκρεμό! Αλλά αν δεν το ζήσουμε το πρόγραμμα του Τσίμπλα, την φτωχοποιηση, τις ουρές, τις κλειστές τράπεζες, μιαν επανάληψη της Σοβιετίας δεν θα ξέρουμε τι είχαμε και τι χάσαμε! Κι όλα αυτά για το πελατειακό του κράτος! Για την Νεφελοκοκκυγία!
    Καλή φτώχεια!
    απάντηση155
     
     
    Περνάμε την ώρα μας στους σταθμούς... | 08/07/2015 16:46
    Η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από σταθμούς. Ίσως για αυτό να μην προχωράμε μπροστά... Σταματημένοι κάθε λίγο και λιγάκι σε νέο σταθμό, την περνάμε ζάχαρι με κανένα φραπεδάκι, τυροπιτάκι, κρουασανάκι, ίσως και κανένα λουκουμάκι απ’ το πανέρι των πλανόδιων πωλητών του σταθμού ή και κανένα wi fi σχολιάκι προς το ΒΗΜΑ από το λάπτοπ... Και μετά από λίγη ώρα, να `σου κι ο επόμενος σταθμός και φτου κι απ' την αρχή!
    Avanti Popolo! Surrealismo!
    απάντηση150
     
     
    Λάθος τίτλος | 08/07/2015 16:08
    Με ποιά έννοια η συζήτηση υπήρξε ιστορική ; Δεν σας προβληματίζει ότι Λεπέν και Φάρατζ ήταν οι θερμοί χειροκροτητές του; Η πλειονότητα του ευρωπαϊκού τόξου ( Βέμπερ,Φερχοφστατ) τον αποδοκίμασε, οι σοσιαλιστές ως συνήθως ισορροπιστές . Η Ευρώπη συνεπώς ερμηνεύει το αντιευρωπαϊκό Όχι ως τέτοιο !
    Tis
    απάντηση103
     
     
     
    AΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΙΠΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ! ΕΝΙΩΘΑ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΑ ! | 08/07/2015 15:04
    ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ-ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ?????????? Εάν πράγματι οι Ευρωπαίοι θέλουν την Ελλάδα στην ίδια οικογένεια πρέπει ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ να κάνουν συμβιβασμούς ώστε να επιτευχθεί μία ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ! ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΝΙΩΔΗ ΑΝΤΙΑΡΙΣΤΕΡΗ ΤΟΥΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΥΣΣΑΛΕΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ! Με ποιόν θεό έχουν κάνει συμβόλαιο ότι τα αριστερά κόμματα θα καταλαμβάνουν πάντα και μόνο θέσεις αντιπολίτευσης ???ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ Η ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΟΥΣ !
    ΜΠΡΑΒΟ ΤΣΙΠΡΑ !
    απάντηση518
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
     
     
    Τον αποδοκίμασαν στην Ευρωβουλή έντονα | 08/07/2015 15:03
    γιατί δεν τα γράφετε αυτά κύριοι. Αυτά λένε τα ξένα ΜΜΕ, μόνο η Λεπέν και ο Φάρατς ήταν μαζί του.
    apodimos
    απάντηση165
     
     
     
    η ομιλία του Βερχόφστατ... | 08/07/2015 14:32
    ...συνιστά συγκερασμό ρητορικής δεινότητας με ουσιαστική επιχειρηματολογία. Ας κρατάνε σημειώσεις οι οπαδοί της αοριστολογίας και του λαϊκισμού που μας οδηγεί σε αδιέξοδο και εν τέλει στην καταστροφή.
    Ανώνυμος / η
    απάντηση132
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
     
     
    Οι ψεκασμένοι είναι πανέτοιμοι | 08/07/2015 14:24
    Η Ραχήλ επιβλέπει την εκτύπωση δραχμών. Ο σ. Λαφαζάνης στην αερομεταφορά ρουβλίων. Η Ξουλίδου τις γραμμές παραγωγής φαρμάκων από τα στρατευμένα νιάτα (για μαντζούνια, φυλαχτά, λείψανα υπεύθυνος ο Μπαχαλογιαννάκης). Τις ανακρίσεις η Μεγάλη Ιεροεξεταστής. Ο σ. Κατρούγελος ετοιμάζεται να κάνει 2.000.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Το υπουργείο τουρισμού επιβλέπει τοποθέτηση κυτίων σε λιμάνια και αεροδρόμια για να ρίχνουν τα ρέστα οι απερχόμενοι τουρίστες προς ανακούφισιν των αναξιοπαθούντων ελλήνων από την απάνθρωπον Ευρώπη. Ο Πάνος Καμμένος ασκείται με αλεξίπτωτο: επιτυχείς ρίψεις από το κρεβάτι στο πάτωμα (Ώπα). Μαζικοί αεροψεκασμοί προς εφησυχασμό λαού. Την Κυριακή δεν θα μας πιάσουν στον ύπνο!
    ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ
    απάντηση111
     
     
    Ρε, τι είναι τούτοι | 08/07/2015 14:01
    Janusz Korwin-Mikke, μόνο μια χούντα θα σώσει την Ελλάδα. Σοσιαλιστές και Δεξιοί ζητάνε τα ρέστα από τον Τσίπρα για τα εγκλήματα που έκαναν μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτή την Ευρώπη Δεν Τη Θέλω.
    Κυριάκος
    απάντηση28
     
     
    Oristikis diexodou, mipos ennoeiete kyrie Prothypourge? | 08/07/2015 13:54
    Elpizo to lathos na einai tou Vimatos kai ochi tou Kyriou Tsipra. An omos ontos eipe "oristikou diexodou", einai ontos istoriki i omilia opou o Ellinas prothypourgos milaei toso evrimatika ti glossa tou. I diexodos einai gennous thylikou, kai emeis pou den echoume ekpaideftei stis synelefseis ton "proodeftikon" symfoititon mas alla pigainame kai pote pots sto mathima eichame mathei na leme "otirtikis diexodou" se tetoies periptoseis. Epanalamvano, den ton akousa kai elpizo na eipe "oristikis"!
    Georgios Delacaneas
    απάντηση20
     
     
    61% και βάλε Ασαφείς Ασάφειες πάλι | 08/07/2015 13:45
    Εγώ να ρωτήσω γιατί εδώ και πέντε μήνες δεν έχει δρομολογηθεί καμία μεταρρύθμιση για "βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού" ή "το διαβόητο τρίγωνο της διαπλοκής". Τι περιμένουμε κε Τσίπρα; Πρέπει να τις εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι αυτές. Ξεκίνα και μετά δείξε τους ότι όντως δουλεύουνε τα θαύματα σου. Και ποιες ακριβώς είναι αυτές οι "πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα". Πες μας και μας , τόσο μυστικό είναι; Τι περιμένεις να τις ξεκινήσεις; Το κλείσιμο των τραπεζών;. Αλλά θα μου πεις.. ΤΙ ΛΕΣ;... εδώ έχουμε δέκα μέρες που κλείσανε τις τράπεζες και αυτοί κατέβηκαν πάλι χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις στο Ευρωγκρούπ, εκτός από τις συνηθισμένες προεκλογικές φράσεις
    ΜΙβις
    απάντηση80
     
     
    Η Μαγεία της Σιωπής | 08/07/2015 13:43
    Επειδή πολλά έχουν λεχθεί τον τελευταίο καιρό και ο καθείς αργά ή γρήγορα θα φανεί ποιος είναι και τι μπορεί να καταφέρει. καλή είναι και η σιωπή και η αναμονή, ώστε οι πράξεις και οι ενέργειες να αποκαλύψουν την αλήθεια. Εν τω μεταξύ η έγκριτη δημοσιογραφική ομάδα σας, δέον είναι να βελτιωθεί λίγο στη χρήση της ελληνικής γλώσσας και στις γραμματικές και συντακτικές της γνώσεις, ώστε τα κείμενά σας να διαθέτουν και αισθητική αρτιότητα. Αντιγράφω: "όπως γνωρίζεται θέλουμε την Ελλάδα ", " Το γνωρίζεται καλά αυτό.","την πίτα ολόκληρη και στον σκύλο χορτάτο", "θα τα καταφέρεετε", "και οφείλεται να οδηγήσετε". Πρόταση:Να προσλάβετε επιμελητή κειμένου, εάν δεν εχετε. Ενδιαφέρομαι για τη θέση!
    Σεμέλη
    απάντηση45
     
     
    Πουλάνε ακόμα ανατολίτικο τσαμπουκά! | 08/07/2015 13:07
    Άντε, να ζήσουν όλοι να μας θυμούνται... Ακόμη και σήμερα, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑΝΟΙ της βαθιά προδοτικής «συμπολίτευσης» που εκπροσωπούν την Ελλάδα, απειλούν και κουνάνε το δάχτυλο (με το χέρι απλωμένο για λεφτά) σ’ όλους αυτούς απ’ τους οποίους εξαρτόμαστε, συνεχίζοντας (ακόμη κι από το βήμα της Ευρωβουλής) να απευθύνονται στη ντόπια, εξαχρειωμένη πνευματικά και οικονομικά πολιτική τους πελατεία, εμβολιάζοντάς την με υπερδόσεις κίβδηλης «αξιοπρέπειας»... Πλησιάζει η ώρα να δούμε όλοι και να καταλάβουμε την ουσία των Λόγων του Γιώργου Παπανδρέου όταν Αυτός είχε πει: «Κάποια μέρα, θα μας πάρουν με τις πέτρες...»
    πειραχτήρι
    απάντηση112
     
     
    Η Δεξιά του ΕΛΚ κατέστρεψε την ΕΕ | 08/07/2015 12:56
    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ είναι ένα ύπουλος υπηρέτης των συμφερόντων των πλουσίων της ΕΕ. Έχει το απύθμενο θράσος να κατηγορεί τον Α.Τσίπρα για τις πομπές του δικού του συρφετού. Η λέξη «αξιοπρέπεια» δεν είναι πρέπον να ακούγεται απο το στόμα ενός αναξιοπρεπούς. Το χρέος βαραίνει κυρίως τους fat ass πολίτες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι έχουν αρκετό λίπος σαν τους Έλληνες φοροφυγάδες. Ο υποκριτής πορνατζής έχει το θράσος να προσποιείται ότι τον ενδιαφέρουν οι Βούλγαροι και οι Λετονοί. Μάλλον τον ενδιαφέρουν οι Βουλγάρες και οι Λετονές, διότι η Γερμανία και η Βόρεια Ευρώπη είναι γεμάτη με πόρνες και στριπτιζέζ από τη Βουλγαρία και τη Λετονία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
    ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ
    απάντηση110
     
     
    Η αριστερά που έστριψε ακροδεξιά | 08/07/2015 12:56
    Εύσημα από τον Φάραντζ και τη Λεπέν στην Ευρωβούλη, «όχι» στο δημοψήφισμα μαζί με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, κυβέρνηση με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ, αδυνατώ να καταλάβω ποιοι είναι αυτοί που ακόμα θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ αριστερά. Πρόκειται για την αποθέωση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, χωρίς καμία ιδεολογία, χωρίς αρχές, με μόνο στόχο τη διαχείριση του κράτους για να ζουν με τα χρήματα και των ιδρώτα των πολιτών.
    ΠΦ
    απάντηση102
     
Πώς αντιμετωπίζετε την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου;
Θετική
Αρνητική
Αδιάφορη
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ


Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι βουλευτές είναι τιμή για εμένα να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την πατρίδα μου, για την Ελλάδα, όσο όμως και για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Βρίσκομαι ανάμεσά σας, λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε το λόγο, άμεσα να αποφασίσει, στον ελληνικό λαό και να τοποθετηθεί, να πάρει μέρος ενεργά, στη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του. Λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή του ετυμηγορία που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο, αλλά και την κοινωνία σε μια διαρκή και βαθιά κατάθλιψη. Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές, με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι η επιλογή στο ΟΧΙ είναι μια επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στο ναό της δημοκρατίας, γιατί πιστεύω ότι εδώ ακούμε επιχειρήματα και κρίνουμε επιχειρήματα. Άκουσον, λοιπόν, μεν, πάταξον δε. Έλεγα, λοιπόν, ότι η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, στις αρχές της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ισότητας. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, επιδιώκει να επαναβεβαιώσει τον διπλό σεβασμό της Ευρώπης, τόσο στους κοινούς κανόνες λειτουργίας της, όσο όμως και στον απόλυτο σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής των λαών μας. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε περίπου μήνες. Όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε περίπου μήνες. Οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα εν συνόλω η Ευρώπη, με τις επιλογές που έγιναν, δεν αφορούν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά τα πέντε χρόνια της εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ανεξάρτητα από την κρίση του καθενός για το ορθόν ή το λάθος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ένα είναι γεγονός: Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και ο ελληνικός λαός, έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Δύσκολης, σκληρής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες – και σε σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να ανταπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα – σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας, όσο ήταν στην Ελλάδα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια, η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος, που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχτούμε, αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία, εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας. Μια συμφωνία, όμως, που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν – και τα τελευταία πέντε χρόνια προστατεύτηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη – που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη. Και, βεβαίως, με πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων, για μια προοπτική ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας, είναι πρόταση που περιλαμβάνει: – αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο, όπως είπα πριν, τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, – περιλαμβάνει το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα, διότι αν δε βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση. Και ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, -και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές οι λύσεις. Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, στη Διάσκεψη Κορυφής που είχαμε χθες. Σήμερα, στέλνουμε αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δυο μέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο όμως και της Ευρωζώνης. Θα έλεγα, κυρίως, όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης. Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος: Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Και επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης που ίσχυε μέχρι το τέλος Ιούνη, δόσεις ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχουν δοθεί από τον Αύγουστο του 2014 και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση αυτή που ήταν στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Γενάρη του 2015. Και τότε δεν δόθηκαν οι δόσεις, διότι το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο. Και το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο και τότε, όχι γιατί υπήρχε τότε συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά που υπάρχει σήμερα, αλλά ακριβώς γιατί το πρόγραμμα αυτό και τότε, αλλά και τώρα, δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση. Ένα πρόγραμμα δεν αρκεί μόνο να είναι ορθό κατά την εκτίμησή μας, πρέπει να μπορεί και να εφαρμοστεί, να βρίσκει την κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί. Κύριοι και κυρίες βουλευτές, το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας αυτά τα 7,2 δισεκατομμύρια σε εκταμιεύσεις, έχοντας, όμως, την υποχρέωση να αποπληρώνει, στους ίδιους θεσμούς από τους οποίους διεκδικούσε εκταμιεύσεις, δόσεις – στο διάστημα αυτό – ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά κατεβλήθησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, παρ’ όλα όσα σας ανέφερα, δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας επειδή για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά, ανέχθηκαν ή και ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse, το 10% των Ελλήνων διαχειρίζεται το 56% του εθνικού πλούτου. Κι αυτό το 10% των Ελλήνων στην περίοδο της σκληρής λιτότητας και της κρίσης βρέθηκε στο απυρόβλητο, δεν συνέβαλε στα βάρη όσο συνέβαλε το υπόλοιπο 90%. Αυτές τις μεγάλες αδικίες, τα προγράμματα διάσωσης και τα μνημόνια, όχι μόνο δεν προσπάθησαν να αποκαταστήσουν, αλλά, δυστυχώς, επέτειναν. Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του μνημονίου δεν βελτίωσε, δυστυχώς, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που κατέρρευσε παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων φωτισμένων, αλλά και δικαίως φοβισμένων, κρατικών υπαλλήλων. Καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε στη χώρα μας. Χρόνια τώρα και πριν από την κρίση. Ανάμεσα στο πολιτικό κατεστημένο, στους ολιγάρχες και τις τράπεζες. Καμιά μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, που έχει μάθει να λειτουργεί ώστε να εξυπηρετούνται ιδιοτελή συμφέροντα και όχι το κοινό καλό. Και, δυστυχώς, αυτές οι προτάσεις τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Είναι μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά και τα προγράμματα διάσωσης, δεν ήθελαν να συμβούν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ολιγοπωλειακής δομής και των πρακτικών των καρτέλ στις επιμέρους αγορές – περιλαμβανομένης και της άναρχης και ασύδοτης τηλεοπτικής αγοράς – η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στα δημόσια έσοδα και την αγορά εργασίας με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης συγκροτούν τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της δικής μας κυβέρνησης και βεβαίως αναμένουμε και την συμφωνία των εταίρων μας σε αυτές τις προτεραιότητες. Σήμερα, εμείς ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού και με την αποφασιστική μας βούληση, όχι να συγκομιστούμε με την Ευρώπη, αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη. Κυρίες και Κύριοι βουλευτές, Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση, σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείτε ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή ιστορία, είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μία ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Για αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη, ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε ένα γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε, θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη. Σας ευχαριστώ. Πηγή: www.lifo.gr
Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι βουλευτές είναι τιμή για εμένα να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης. Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Είναι τιμή μου να απευθυνθώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για την πατρίδα μου, για την Ελλάδα, όσο όμως και για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Βρίσκομαι ανάμεσά σας, λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού, μετά την απόφαση που πήραμε να δώσουμε το λόγο, άμεσα να αποφασίσει, στον ελληνικό λαό και να τοποθετηθεί, να πάρει μέρος ενεργά, στη διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον του. Λίγες μόνο μέρες μετά την ισχυρή του ετυμηγορία που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν την ελληνική οικονομία, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο, αλλά και την κοινωνία σε μια διαρκή και βαθιά κατάθλιψη. Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού, σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές, με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι η επιλογή στο ΟΧΙ είναι μια επιλογή ρήξης με την Ευρώπη. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στο ναό της δημοκρατίας, γιατί πιστεύω ότι εδώ ακούμε επιχειρήματα και κρίνουμε επιχειρήματα. Άκουσον, λοιπόν, μεν, πάταξον δε. Έλεγα, λοιπόν, ότι η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, στις αρχές της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ισότητας. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, επιδιώκει να επαναβεβαιώσει τον διπλό σεβασμό της Ευρώπης, τόσο στους κοινούς κανόνες λειτουργίας της, όσο όμως και στον απόλυτο σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής των λαών μας. Εγώ προσωπικά και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε περίπου μήνες. Όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε περίπου χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε περίπου μήνες. Οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, για τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα εν συνόλω η Ευρώπη, με τις επιλογές που έγιναν, δεν αφορούν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά τα πέντε χρόνια της εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ανεξάρτητα από την κρίση του καθενός για το ορθόν ή το λάθος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, ένα είναι γεγονός: Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και ο ελληνικός λαός, έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Δύσκολης, σκληρής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες – και σε σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να ανταπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα – σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας, όσο ήταν στην Ελλάδα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια, η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος, που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχτούμε, αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία, εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας. Μια συμφωνία, όμως, που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν – και τα τελευταία πέντε χρόνια προστατεύτηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη – που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη. Και, βεβαίως, με πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων, για μια προοπτική ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας, είναι πρόταση που περιλαμβάνει: – αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο, όπως είπα πριν, τη δίκαιη κατανομή των βαρών και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, – περιλαμβάνει το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, με ένα ισχυρό και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πρόγραμμα, διότι αν δε βάλουμε πάνω στο τραπέζι την ατζέντα της ανάπτυξης δεν πρόκειται ποτέ να βγούμε από την κρίση. Και ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, -και βεβαίως η πρότασή μας περιλαμβάνει και το αίτημα για μια άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού. Πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε αυτή την πραγματικότητα, όσο δύσκολες και αν είναι αυτές οι λύσεις. Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά στο Eurogroup, στη Διάσκεψη Κορυφής που είχαμε χθες. Σήμερα, στέλνουμε αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δυο μέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο όμως και της Ευρωζώνης. Θα έλεγα, κυρίως, όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης. Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος: Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό. Και επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης που ίσχυε μέχρι το τέλος Ιούνη, δόσεις ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχουν δοθεί από τον Αύγουστο του 2014 και δεν ήταν η δική μας κυβέρνηση αυτή που ήταν στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Γενάρη του 2015. Και τότε δεν δόθηκαν οι δόσεις, διότι το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο. Και το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο και τότε, όχι γιατί υπήρχε τότε συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά που υπάρχει σήμερα, αλλά ακριβώς γιατί το πρόγραμμα αυτό και τότε, αλλά και τώρα, δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση. Ένα πρόγραμμα δεν αρκεί μόνο να είναι ορθό κατά την εκτίμησή μας, πρέπει να μπορεί και να εφαρμοστεί, να βρίσκει την κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί. Κύριοι και κυρίες βουλευτές, το ίδιο χρονικό διάστημα η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε διεκδικώντας αυτά τα 7,2 δισεκατομμύρια σε εκταμιεύσεις, έχοντας, όμως, την υποχρέωση να αποπληρώνει, στους ίδιους θεσμούς από τους οποίους διεκδικούσε εκταμιεύσεις, δόσεις – στο διάστημα αυτό – ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά κατεβλήθησαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, παρ’ όλα όσα σας ανέφερα, δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας επειδή για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά, ανέχθηκαν ή και ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse, το 10% των Ελλήνων διαχειρίζεται το 56% του εθνικού πλούτου. Κι αυτό το 10% των Ελλήνων στην περίοδο της σκληρής λιτότητας και της κρίσης βρέθηκε στο απυρόβλητο, δεν συνέβαλε στα βάρη όσο συνέβαλε το υπόλοιπο 90%. Αυτές τις μεγάλες αδικίες, τα προγράμματα διάσωσης και τα μνημόνια, όχι μόνο δεν προσπάθησαν να αποκαταστήσουν, αλλά, δυστυχώς, επέτειναν. Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του μνημονίου δεν βελτίωσε, δυστυχώς, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που κατέρρευσε παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων φωτισμένων, αλλά και δικαίως φοβισμένων, κρατικών υπαλλήλων. Καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε στη χώρα μας. Χρόνια τώρα και πριν από την κρίση. Ανάμεσα στο πολιτικό κατεστημένο, στους ολιγάρχες και τις τράπεζες. Καμιά μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, που έχει μάθει να λειτουργεί ώστε να εξυπηρετούνται ιδιοτελή συμφέροντα και όχι το κοινό καλό. Και, δυστυχώς, αυτές οι προτάσεις τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι δικές μας προτάσεις επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα. Είναι μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά και τα προγράμματα διάσωσης, δεν ήθελαν να συμβούν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ολιγοπωλειακής δομής και των πρακτικών των καρτέλ στις επιμέρους αγορές – περιλαμβανομένης και της άναρχης και ασύδοτης τηλεοπτικής αγοράς – η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στα δημόσια έσοδα και την αγορά εργασίας με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης συγκροτούν τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της δικής μας κυβέρνησης και βεβαίως αναμένουμε και την συμφωνία των εταίρων μας σε αυτές τις προτεραιότητες. Σήμερα, εμείς ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού και με την αποφασιστική μας βούληση, όχι να συγκομιστούμε με την Ευρώπη, αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη. Κυρίες και Κύριοι βουλευτές, Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση, σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείτε ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή ιστορία, είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μία ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Για αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη, ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε ένα γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε, θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη. Σας ευχαριστώ. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου