Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ποια 90 δισ. δρ. Βαγγέλη;

του Στάθη Σχινά



Ένα από τα «κλου» του προχθεσινού «ντιμπέιτ» ήταν ασφαλώς η αυτο-αποκάλυψη του εκπαιδευτικού-πανεπιστημιακού βιογραφικού του προσωρινού προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη: «Εγώ τα ξέρω τα οικονομικά γιατί σπούδασα στο Πάντειο πολιτικές επιστήμες …..και έκανα μεταπτυχιακά με ειδίκευση στα φοροτεχνικά;;;;; και δικηγορώ ακόμη…» είπε απευθυνόμενος (με ύφος «άσε μας ρε άσχετε») στον Αλ. Τσίπρα.
Αδυνατώ να συλλάβω τον ειρμό του Προσωρινότατου. Πώς οι σπουδές στις πολιτικές επιστήμες οδηγούν σε μεταπτυχιακά στα φοροτεχνικά (υπάρχει και τέτοιο μεταπτυχιακό;) και όλα αυτά οδηγούν στη μαχόμενη δικηγορία. Ειλικρινά μένω ενεός….
Διότι ο αυτοπροσδιοριζόμενος (κατά λογικό συμπέρασμα) ως δόκτωρ Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε και ελάλησε «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στον ελληνικό λαό 90 δισ.»
Βεβαίως ο Σταϊκούρας -καθηγητής Οικονομικών χωρίς βεβαίως τα διπλώματα του δρος Βαγγέλη- είχε γράψει πριν μερικές ημέρες ότι κόστισε 66 δισ. η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο θέμα που προκύπτει είναι πόσα αλήθεια στοίχισε ο ΣΥΡΙΖΑ 90 ή 66; Ποιος έχει δίκιο ο καθηγητής Σταϊκούρας ή ο δρ. Βαγγέλης;
Για τα 66 δισ. του κ. Σταϊκούρα και τις αλχημείες του τα γράψαμε αναλυτικά προχθές.
Τώρα πώς είναι δυνατόν να κατηγορείς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Μάρδα ότι έβγαζαν πρωτογενή πλεονάσματα κάνοντας στάση πληρωμών και ταυτοχρόνως να αυξάνεις το δημόσιο χρέος κατά 90 δισ. κιόλας, μόνον όταν «είσαι απόφοιτος του τμήματος πολιτικών επιστημών του Παντείου με μεταπτυχιακό στα φοροτεχνικά που δικηγορείς (!!!!)» μπορείς να το καταλάβεις.
Διότι άμα είσαι απόφοιτος του Πολυτεχνείου όπως ο Τσίπρας καταλαβαίνεις άλλα πράγματα.
Ότι τα 90 δισ. που παίρνει η χώρα με τη νέα συμφωνία μοιράζονται ως εξής:
Πρώτον: 60 δισ. ευρώ για να αποπληρώσουν παλιότερα δάνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων .Τα δάνεια αυτά (τα παλιά, του ΓΑΠ, του Σαμαρά και του Βενιζέλου) είχαν επιτόκια από 3,4 ως 4,6% ενώ τα καινούργια (του Τσίπρα) μόνον 1%. Δηλαδή γλιτώνει η χώρα 60 δισ.Χ(4,6-1)=60 δισ.Χ3,6%=2 δισ. 160 εκατομμύρια τον χρόνο σε τόκους. Και ΑΝ τα δάνεια αυτά αποπληρωθούν μετά από 10 χρόνια το κέρδος θα είναι 2,160 δισ.Χ10=21.6 δισ. κέρδη για το Δημόσιο τη 10ετία. Αν τα δάνεια είναι 20ετή το νούμερο αυτό επί 2 και ούτω καθεξής που έλεγαν και οι παλιοί μαθηματικοί.
Δεύτερον: Άλλα 25 δισ. θα πάνε για να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες. Για να καλύψουν τις τρύπες που άφησε η μαζική διαρροή καταθέσεων όσων φοβήθηκαν τους καθημερινούς κρωγμούς των Γεωργιάδη, Βούλτεψη, Ντόρας και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν στα σεντούκια. Ακόμη για να καλύψουν τις τρύπες από τα «κόκκινα δάνεια» που δημιούργησαν τα μέτρα φτωχοποίησης των κυβερνήσεων 2010-2014.
Και κάτι ακόμα: Πρώτα φτωχοποιήθηκαν οι Έλληνες (από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), μετά σταμάτησαν να πληρώνουν και «κοκκίνισαν» τα δάνειά τους. Πρώτα έκρωζαν Γεωργιάδης κ.λπ. «Πάρτε τα λεφτά σας από τις τράπεζες, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ», μετά έφυγαν τα λεφτά από τις τράπεζες και μετά έκλεισαν οι τράπεζες. Έτσι δημιουργήθηκαν οι τρύπες στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή είναι φυσική αλληλουχία των γεγονότων και όχι η ανάποδη. Δηλαδή πρώτα να κλείσουν οι τράπεζες, μετά να φύγουν έξω κ.λπ. οι καταθέσεις και μετά να «κοκκινίσουν» τα δάνεια. Απ’ ότι θυμόμαστε δηλαδή 9 εκατομμύρια 999.999 Έλληνες…
Άρα κύριε Μεϊμαράκη άνθρακας ο θησαυρός σας……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου